Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ενα πληρες γευμα




Η συγκεκριμένη συνταγή δημιουργήθηκε για ένα εργαστήρι φάβας που έγινε τον περασμένο Μάιο και πήραν μέρος επτά μάγειροι του νησιού
Σε αυτήν την συνταγή η φάβα γίνεται αλεύρι,με την βοήθεια μιας μηχανής που κόβει καφέ,και μετά ζυμάρι που τυλίγει ένα χοιρινό φιλέτο.
Για τη ζύμη
60γρ. αλεύρι φάβας (φάβα αλεσμένη σε μύλο),30γρ. καλαμποκάλευρο,120γρ. αλεύρι,αλάτι,πιπέρι,μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο,νερό όσο χρειαστεί
Για το ψαρονέφρι:
1 φιλέτο ψαρονέφρι,ψιλοκομμένο δεντρολίβανο,αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο,
κόκκους από κόκκινο & μαύρο πιπέρι,μισό κρεμμύδι
Για τη σάλτσα:
Μισό ποτήρι κρασιού βισάντο,2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι,Ρόκα & λόλα για το σερβίρισμα

Αναμιγνύετε τα τρία είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας σιγά σιγά προσθέτετε νερό, όσο χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη σφικτή.. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνετε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί

Σε μια επιφάνεια, ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, τ’ ανακατεύετε καλά, ακουμπάτε στην άκρη το φιλέτο από το ψαρονέφρι και το κυλάμε απαλά να ΄τυλιχτεί’ με τα αρωματικά.

Σ ενα τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και βάζετε μέσα το ψαρονέφρι μέχρι να κάνει μια κρούστα απέξω αλλά να μην ψηθεί μέσα.Οταν είναι έτοιμο αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αλευρώνετε μία επιφάνεια και με το χέρι πιέζετε τη ζύμη ν’ ανοίξει σε μια λεπτή πίτα 25 εκ περίπου .

Βάζετε λίγο δεντρολίβανο, λίγους κόκκους πιπέρι, τοποθετείτε στη μέση το ψαρονέφρι και κλείνετε την πίτα, έτσι ώστε να το σκεπάσει. Χαράσσετε τη ζύμη.

Λαδώνετε ένα ταψί, και βάζετε τη ζύμη με το ψαρονέφρι. Ψήνετε στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά και στους 170 βαθμούς για άλλα 5 λεπτά.

Όσο ψήνεται το ψαρονέφρι, ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: σε ένα τηγάνι, ρίχνετε ελαιόλαδο, και το κρεμμύδι (σε ροδέλες) να ροδίσει. Σβήνετε με το βινσάντο, προσθέτετε το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι ανακατεύετε.
Τα υγρά σιγά σιγά θα εξατμιστούν και τα κρεμμύδια θα αρχίζουν να γκλασάρονται. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σ’ένα πιάτο, τοποθετείτε τη ρόκα και τη λόλα, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι , βαλσαμικό ξύδι από πάνω το καραμελωμένο κρεμμύδι. Κόβετε το ψαρονέφρι με τη ζύμη σε φέτες και το τοποθετείτε από πάνω. Περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

2 σχόλια:

  1. Αυτή η συνταγή είχε "παίξει" και σε κάποιο επεισόδιο του Μαμαλάκη παλαιότερα. Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση και συνδυασμός. Μάλιστα είχα επιχειρήσει να την αναπαράγω και στο σπίτι με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα για τα δικά μου ερασιτεχνικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο την είχα παρουσιάσει στην εκπομπή του Μαμαλάκη. Η αφορμή της εκπομπής ήταν το εργαστήρι που είχαμε κάνει με θέμα την φάβα και στην ίδια εκπομπή είχαν παρουσιαστεί άλλες δυο συνταγές από συνάδελφους αλλά και φίλους, τον Γιώργο τον Χατζηγιαννάκη και τον Δημήτρη τον Λαζάρου.
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή