Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η λούντζα


Λούντζα σημαίνει κόντρα φιλέτο, πήρε το όνομα της από το κομμάτι κρέας που χρησιμοποιήσουν για να την κάνουν. Την συναντάμε στην Τήνο, Σύρο, Μύκονο, σε διάφορες εκδοχές. Εδώ θα δούμε μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής της Τήνου.

Για την λούντζα θα χρειαστούμε

1,5 κιλό χοιρινό κόντρα φιλέτο (ξεκοκαλισμένο)
1 κιλό περίπου χοντρό αλάτι
200 γρ μαραθόσπορο
100 γρ πράσινο πιπέρι σε κόκκους
1 λίτρο κρασί βισάντο

Σε ένα πλαστικό ταπερ στρώνουμε τον πάτο με το χοντρό αλάτι, ακουμπάμε το κρέας και το σκεπάζουμε όλο με το αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις μέρες γυρνώντας το τακτικά και προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται
Ξεπλένουμε το κρέας από το αλάτι, στρώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε τον μαραθόσπορο και το πιπέρι και ρολάρουμε το κρέας για να κολλήσουν πάνω.
Το βάζουμε πάλι στο ταπερ αλλά τώρα σκεπάζουμε με το βισαντο. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Βγάζουμε το κρέας απο το κρασί, στεγνώνουμε και το τυλίγουμε με ένα τούλι. Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά για τέσσερις ήμερες για να στεγνώσει
Το συντηρούμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό

Υ.Γ Στην φωτογραφία το έχω βάλει πάνω σε μπρουσκέτα, από πάνω ανθότυρο με μυρωδικά και γλυκά κρεμμύδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου