Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

tapas favas


Τάπας δεν έχουν μόνο οι Ισπανοί, κατά την γνώμη μου, οι λαοί της ανατολικής μεσογείου είναι οι βασιλιάδες των τάπας (για τους Ισπανούς),μεζέδες για εμάς.
Η παρακάτω συνταγή είναι ένα μεζεδάκι μάλλον για ούζο και όχι για κρασί μιας και η έντονη παρουσία του ξυδιού ίσως σας δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην γεύση

Γλυκά κρεμμύδια

1 μέτριο κρεμμύδι, 50 μλ ελαιόλαδο, 100 μλ κρασί βινσαντο , 50 μλ παλαιωμένο ξύδι από ασσυρτικο της Γαίας
Αλάτι – πιπέρι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και γυαλίζουμε τα κρεμμύδια . Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξουν τα κρεμμύδια τα περισσότερα υγρά

Καππαρόκουμπα

3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
2κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι, βάζουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για δυο λεπτά. Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρά το μείγμα. Προσθέτουμε την κάππαρη και στο τέλος ρίχνουμε το ξίδι.

Φάβα Σαντορίνης
200 γρ φάβα, 0,5 λτ νερό, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα,150 γρ λάδι Αλάτι, πιπέρι κ.τ.π
Ξεπλένουμε την φάβα, την στραγγίζουμε και την βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά. Βάζουμε μέσα το κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά της σούπας λάδι σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις χυλώσει αλατοπιπερωνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά , προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το κάνουμε κρέμα με το μίξερ χειρός

Μπισκότα φάβας
200γρ μαγειρεμένη φάβα, 100 γρ καλαμποκάλευρο, λίγο κύμινο, λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο, ζωμό λαχανικών
Κάνουμε ένα πηχτό χυλό με όλα τα υλικά προσθέτοντας σιγά-σιγά τον ζωμό.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια μηχανή Croquanter και αποξηραινουμε για τρεις ώρες στους 55 βαθμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου