Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

( Wine list ) 2 Λίστα Κρασιού και τιμολόγηση


Την προηγούμενη Κυριακή , όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ έγινε μια συνάντηση με επαγγελματίες του χώρου με θέμα τιμολόγηση και δημιουργία λίστας κρασιού στο εστιατόριο
Στην συνάντηση συμμετείχαν επαγγελματίες τις εστίασης, οινοπαραγωγοί και έμποροι κρασιού. Ακουστήκαν αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα.
Σε αυτό το κείμενο θα ήθελα να μεταφέρω τα δικά μου προσωπικά συμπεράσματα από την συνάντηση αλλα και για τους λόγους που ο Έλληνας δεν παραγγελνει εμφιαλωμένο κρασί.
Είναι γεγονός ,και κοινή διαπίστωση στην συνάντηση, ότι το κρασί στα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια είναι ακριβό, αυτό ωθεί τον μέσο καταναλωτή στην επιλογή χύμα κρασιού, τις περισσότερες φορές αμφιβόλου ποιότητας.
Η απουσία από αρκετά εστιατόρια ειδικευμένου προσωπικού αλλά και κατάλληλου εξοπλισμού (κάβα- ψυγεία – ποτήρια κτλ) δεν βοηθάει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε ο πελάτης να οδηγηθεί στο να παραγγέλλει ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου κρασιού.
Η προκατάληψη που έχει ο Έλληνας απέναντι στο εμφιαλωμένο κρασί
(περιέχει φάρμακα – τεχνητά αρώματα) και διάφορα αλλά που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει.
Είναι φανερό ότι είναι στο χέρι των επαγγελματιών του κλάδου όλα αυτά σιγά -σιγά να αλλάξουν, όλοι μαζί με συντονισμένες προσπάθειες, πρέπει πρώτα να ενημερώσουμε το προσωπικό μας και στην συνέχεια τους πελάτες μας, έτσι ώστε το εμφιαλωμένο κρασί να γίνει προσιτό και όχι μια ακριβή πολυτέλεια.
Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για τις λίστες κρασιών . Σίγουρο είναι ότι στην δημιουργία λίστας σε ένα εστιατόριο παίζουν ρόλο πολλά πράγματα , το ύφος του μαγαζιού ,σε ποια περιοχή είναι , ποιοι είναι οι πελάτες του (μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες) και πολλά άλλα .
Αν ένα εστιατόριο βρίσκεται σε μια οινοπαραγωγική περιοχή όπως η Σαντορίνη είναι προφανές ότι προτεραιότητα έχουν οι ντόπιοι παραγωγοί με αντιπροσωπευτικά δείγματα από κάθε παραγωγό, μετά ανάλογα με το μαγαζί θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ποικιλίες από της ζώνες ΟΠΑΠ της Ελλάδος και αν το ύφος του εστιατορίου το επιτρέπει κάποια κρασιά εισαγωγής, καθώς και κάποιες επιλογές κρασιών σε ποτήρι.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι πολύ σημαντικό είναι η λίστα κρασιών μας να μπορεί να υποστηρίξει το μενού και τις γεύσεις του μαγαζιού μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου